Kom langs in één van onze Amplifon hoorcentra. Maak nu een afspraak

Iemand met gehoorverlies helpen

Laatste update Mar, 04, 2020

Niemand wil toegeven dat ze ouder worden. Vaak voelen de mensen in kwestie zich ook helemaal niet oud, waardoor ze lang blijven ontkennen een hoorprobleem te hebben. Of ze weten het wel, maar ze stellen de stap naar een oplossing steeds weer uit. Bespreek de problemen en bied aan om samen op zoek te gaan naar een geschikte oplossing. Informeer uzelf over hoorapparaten, de manieren tot gehoorbescherming, de oorzaken van hardhorigheid en over hoe onze gehoortest precies in zijn werk gaat.  

Bespreek de problemen en bied aan om samen op zoek te gaan naar een geschikte oplossing

Hoe gehoorverlies herkennen?

Denkt u dat iemand in uw omgeving last heeft van gehoorverlies? Hou dan zeker onderstaande vragen in het achterhoofd. 

  • Staat de televisie harder dan voor u aangenaam is? 
  • Kan hij of zij de televisie goed volgen wanneer er samen met anderen wordt gekeken?
  • Moet hij of zij voorover leunen om u te verstaan?
  • Begrijpt hij of zij wat u zegt als jullie zich in een rumoerige ruimte bevinden?
  • Weet hij of zij niet zeker uit welke richting een geluid komt?
  • Heeft hij of zij moeite met u te verstaan tijdens telefoongesprekken?
  • Vraagt hij of zij dikwijls om herhaling?
  • Hoort hij of zij voetstappen achter zich?
  • Heeft hij of zij moeite om een ober of verkoper te verstaan?
  • Kan hij of zij een presentatie of toneelstuk volgen als hij of zij achterin zit?
  • Hoort hij of zij de deurbel of de telefoon niet?

Heeft u twee of meer van bovenstaande stellingen positief beantwoord? Dan kan het zijn dat uw naaste last heeft van (een vorm van) gehoorverlies. Bespreek dit met hem of haar zonder er al te veel doekjes rond te winden. Wees duidelijk in uw communicatie en moedig hem of haar aan om een afspraak te maken voor een gratis hoortest.

vrouw met hoortoestel

Een gratis en uitgebreide gehoortest

Wilt u meer weten over gehoorverlies? Maak dan een afspraak in uw plaatselijk Amplifon hoorcentrum. Onze audiologen helpen u graag verder.

Een afspraak maken

Beter horen? Drie eenvoudige stappen

Stap 1: Opsporen

Denk na over bovenstaande stellingen en praat erover met uw naaste. Contacteer vervolgens ons gekwalificeerd Amplifon-team: onze audiologen onderzoeken de werking van het gehoor van uw naaste en gaan op zoek naar de best mogelijke oplossing. Naast onze hoortest verwijzen we u ook altijd door naar de NKO-arts. Hij of zij gaat op zoek naar de medische aard van de klachten, zodat Amplifon gelijklopend op zoek kan gaan naar een complementaire oplossing. 

Stap 2: Oplossen

Eerst en vooral bespreken we de verschillende mogelijkheden. We sturen de patiënt door naar de NKO en op basis van zijn of haar voorschrift, geven we enkele testhoortoestellen mee om uit te proberen. Op deze manier kan er op aangename manier gekozen worden voor het hoortoestel dat het beste past per situatie. Afhankelijk van de specifieke behoeften, is het hoortoestel binnen de veertien dagen klaar. Bovendien stelt de audioloog een programma op voor gratis nazorg: zo kan u er zeker van zijn dat uw naaste niets minder dan het maximale voordeel uit het toestel haalt – met maximale effectiviteit. Bovendien geeft de audioloog advies over gebruik en dagelijkse verzorging. 

Stap 3: Genieten

Met Amplifon haalt u ook meteen een vijf jaar full service garantie in huis. Hiermee bedoelen we dat het gehoor én de hoortoestellen van uw naaste vijf jaar lang regelmatig gecontroleerd worden. Wij bieden deskundige hulp en advies, demonstreren de nieuwste technologieën en onderhouden de gehoortoestellen op elk gebied. Bovendien beoordelen wij het gehoor van uw naaste regelmatig opnieuw: zo zijn we er zeker van dat de hoortoestellen de best mogelijke gehoorverbetering voorzien.

Hoe iemand met hoortoestellen helpen?

Want, iemand die hoortoestellen draagt, hoort niet per definitie perfect.
Daarom is het belangrijk dat de verwachtingen reëel blijven en ook hier kan u een belangrijke rol in spelen.

Herinner uw naaste eraan dat het eerste geluid via een hoorapparaat eerst raar en/of onbekend kan klinken. De meeste mensen hebben een week nodig om te wennen aan het geluid van een hoorapparaat, help hem of haar dan ook om deze periode door te zetten.

Enkele tips om het gesprek aan te knopen

1. Kies het juiste moment en de juiste plaats

Kies een huiselijke plaats die comfortabel is voor u en voor uw kennis. U kiest best een rustige plaats, gezien de gevoeligheid van het onderwerp en het feit dat uw kennis er misschien helemaal niet over wil praten of niet bereid is om hulp te aanvaarden. Probeer duidelijk en niet te snel te spreken zodat niets van het gesprek verloren gaat.

2. Luister, probeer begrip te tonen

Het is goed om het gesprek te beginnen met uw gevoelens of zorgen omtrent de situatie en empathie te tonen. Luister naar de mening en gevoelens van uw kennis en laat hem/haar aan het woord. Daarna kan u inspelen op zijn/haar mening en uw standpunt of visie verder toelichten.

3. Laat het een begripvol gesprek zijn

Het is belangrijk om begrip te tonen en vanuit het hart te spreken wanneer het over dit soort gevoelige onderwerpen gaat. U vermijdt best vragen die een defensieve reactie kunnen uitlokken. Het kan helpen om te wijzen op de mate waarin technologie intussen veranderd is. U kan aanhalen hoeveel kleiner en discreter hoortoestellen tegenwoordig zijn en dat ze veel performanter en esthetischer zijn. U kan het ook hebben over hoe de persoon in kwestie meer zelfvertrouwen zal krijgen en beter zal kunnen communiceren met de wereld om hem/haar heen.

4. Deel uw ervaringen

Deel uw ervaring met hoe het gehoorverlies een invloed heeft gehad op uw eigen leven of dat van uw familie. Voorbeelden van specifieke situaties vernoemen kan helpen om uw kennis te doen inzien dat er effectief een hoorprobleem is. Het is belangrijk dat u steun een raad geeft en toont dat u er bent om samen die eerste stap te zetten.

5. Bespreek samen de volgende stappen

Praat over hoe favoriete activiteiten of bezigheden, weer voller beleefd kunnen worden. Als uw kennis nerveus is voor de afspraak, stel dan voor om samen naar de audioloog te gaan. Aarzel bij de audioloog niet om ook zelf vragen te stellen zodat uw kennis zich beter op zijn gemak voelt en zelfzekerder is.

Enkele tips om u hierbij te helpen:

  • Zorg ervoor dat u een-op-een met uw naaste praat.
  • Hou oogcontact tijdens het praten.
  • Spreek duidelijk, maar niet te traag. Overdrijf niet in uw lipbewegingen – dit komt alleen maar denigrerend over. Gebruik aansluitend natuurlijke gezichtsuitdrukkingen en gebaren.

Wat u ook doet, begin niet te schreeuwen. Dit is bijzonder onprettig voor iemand met hoortoestellen.

Als hij of zij niet begrijpt wat u zegt, herhaal het dan niet, maar probeer het op een andere manier te formuleren.

Gebruik duidelijke taal: vermijd jargon of onbekende afkortingen.

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een hoorcentrum in uw buurt

Zoek centrum